Webboek

Eigenschappen

Handleiding Internetgebruik


Menselijke eigenschappen

Mensen hebben een aantal eigenschappen waarmee rekening gehouden dient te worden bij het maken van pagina's:

  1. Mensen proberen dingen als keuzes en menuitems op vrij willekeurige manier uit. Mensen zijn dus eigenlijk niet te lineair te leiden door een site.
  2. Mensen vergeten functies en betekenissen zodat ze bij een tweede keer langskomen op een pagina de functie of betekenis opnieuw moeten leren. Zorg daarom dat functies en iconen direct duidelijk zijn en dat de leertijd voor het "bedienen" van de site nihil is.
  3. Mensen komen niet vaak echt vast te zitten. Als ze ergens niet uitkomen gaan ze gewoon weg en soms proberen ze het later nog eens.
  4. Mensen zijn van nature lui en kiezen de weg van de minste weerstand. Zet het belangrijkste bovenaan en zorg dat mensen direct zien waar de site overgaat. Ze zullen vaak niet geheel naar beneden scrollen als ze niet weten dat daar ook iets staat.
  5. Mensen lezen slecht, vooral instructies worden niet gelezen. Ze proberen het liever eerst zelf. Mensen onderdrukken ook informatie die regelmatig terugkomt zodat ze die informatie niet meer zien. Zorg dat belangrijke informatie niet opgaat in het geheel en maak een site die geen instructie behoeft.
  6. Mensen zijn erg ongeduldig. Zorg daarom dat een pagina snel geladen is of dat snel te zien is wat er op de pagina te vinden is. Zo niet dan zijn mensen zo weg en komen niet meer terug.
  7. Mensen hebben emoties die ze op computers projecteren. Hou normale sociale regels aan en maak een site niet te schreeuwerig of opdringend. Een beleefde site bereikt, net als beleefde mensen, meer dan een schreeuwige.
  8. Mensen hebben moeite met veranderingen. Liever houden mensen vast aan iets wat minder goed werkt, maar dat ze kennen, dan over te schakelen naar iets nieuws dat vele malen beter werkt, maar dat ze niet kennen.
  9. Mensen hebben last van beschikbaarheids heuristiek. Mensen kijken naar veel meer naar hetgeen in hun directe omgeving zit of qua tijd dichter bij is dan naar het groter geheel omdat het directer veel verser in hun geheugen zit.
  10. Mensen beslissen op irrationele gronden. Mensen nemen geen beslissing omdat hij logisch gezien correct is, maar veel meer op gevoel. Ze praten de beslissing wel goed door bij die beslissing logische redenen te bedenken.
 

Webontwerp Ergonomie Applicaties Techniek Geschiedenis
Bronnen Nieuwsbrief      
2001 M. Lagendijk/C.K. Hagens Webboek
Handleiding Internetgebruik
http://www.webboek.nl ergonomie