Webboek

Begrijpen

Handleiding Internetgebruik


Om informatie op een site te kunnen begrijpen, gebruiken we ons geheugen en aandacht. Deze kennen echter hun beperkingen. Door hiermee rekening te houden zal de site gebruiksvriendelijker zijn.

Verschillende type geheugen

Het geheugen speelt bij het uitvoeren van taken een belangrijke rol. Er worden bij het menselijke geheugen drie delen onderscheiden:

  1. Sensory information storage : gedetailleerd beeld komt binnen en blijft tiende van seconden aanwezig. In feite is dit het beeld dat "op je netvlies blijft staan". Visueel blijven 17 karakters ongeveer 200ms vaststaan. Auditief is dat 5 karakters, maar blijft dat 1500ms vaststaan.
  2. Korte termijn geheugen : Hier wordt informatie een paar seconden tot een paar minuten vastgehouden. Het is het werkgeheugen waar de informatie al in gecodeerde vorm (i.t.t. de sensory informatie storage. Hier wordt ook informatie vastgehouden die in het langetermijn geheugen opgeslagen worden. De capaciteit is 7 + of - 2 eenheden (een eenheid kan een woord, een karakter, een cijfer, etc. zijn). Hoe meer samenhang hoe groter de eenheid.
  3. Lange termijn geheugen : Dit geheugen is voor permanente opslag van een ongelimiteerde hoeveelheid. De informatie wordt gecodeerd en gelabeld opgeslagen.

Herkennen en herinneren

Herkennen gaat beter dan zelf herinneren. Herinneren vergt zoeken in het lange termijn geheugen terwijl herkennen kijkt of iets wel of niet opgeslagen is. Beelden worden beter herkent dan woorden. Uit testen blijkt dat mensen 90% van 2500 beelden accuraat weet te herkennen, zelfs over een aantal dagen heen.

De volgende regels gelden voor het onthouden van informatie:
10% van wat we lezen
20% van wat we horen
30% van wat we zien
50% van wat we zien en horen
80% van wat we zeggen
90% van wat we tegelijk zeggen en doen

Aandacht

Aandacht is iets wat we selectief toepassen. Het is ook beperkt. Als je net leert auto rijden heb je al je aandacht nodig bij het besturen van de auto. Als een gevordeerde automobilist kan rijden en tegelijk een discussie hebben met een passagier. Zodra de automobilist in een onbekende stad op een regenachtige avond komt is alle aandacht weer nodig voor het rijden. Aandacht wordt afgeleid door sterke geluiden, kleuren of bewegingen (denk b.v. aan een goochelaar die met behulp van grote bewegingen de kleine verdoezeld).


Webontwerp Ergonomie Applicaties Techniek Geschiedenis
Bronnen Nieuwsbrief      
2001 M. Lagendijk/C.K. Hagens Webboek
Handleiding Internetgebruik
http://www.webboek.nl ergonomie